Foto: 0723 191 297 / Video: 0724 349 369

Traseul turistic Sinaia > Poiana Stanii > Franz Josef – Ghid Video

iunie 15, 2014 · Documentar ·  Imagine: Andrei Anton, Marian Negotei

Situata pe Valea Prahovei, in plina zona carpatica, Sinaia este una dintre cele mai cunoscute statiuni de odihna din Romania si un centru turistic important, furnizand conditii excelente de petrecere a timpului lber, in toate anotimpurile anului si pentru oamenii de toate varstele.

Asezata la o distanta de aproximativ 50 km de Brasov si 120 km de Bucuresti si beneficiind de un climat subalpin, cu veri racoroase si ierni mai putin friguorase, Sinaia este si unul din punctele favorite de pornire pe traseele montane din Carpati.

Parcul “Dimitrie Ghica”, situat chiar in centrul statiunii Sinaia, in apropiere de gara, a fost infiintat in anul 1881 iar amenajarea acestuia s-a facut sub indrumarea arhitectului peisagist elvetian Eder. Vizitatorul poate admira busturile unor personalitati precum Mihai Eminescu, lon Creanga, Nicolae Balcescu sau Dimitrie Ghica si trebuie sa stie ca pe raza celui mai frumos parc de pe Valea Prahovei traiesc mai multi arbori seculari. Dupa o scurta incursiune prin Muzeul Rezervatiei Bucegi se poate porni la pas pe un traseu mai putin cunoscut insa extrem de interesant spre Poiana Stanii.

Binecunoscutul Castel “Peles” este urmatorul punct important din traseul prezentat astazi. Lucrarile de constructie au demarat in anul 1873 la initiativa primului rege al Romaniei, Carol I, pentru a-i servi drept resedinta de vara, dar investita ulterior si cu functii politice, culturale sau simbolice. In 1883 a avut loc inaugurarea oficiala insa lucrarile au continuat, ajungandu-se la la forma actual abia in anul 1914. Castelul a gazduit multe personalitaÈ›i ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine si va ramane resedinÈ›a a familiei regale pana în 1948, cand este confiscat de regimul comunist. Dupa RevoluÈ›ia din decembrie 1989, atat Castelul Peles cat si Castelul Pelisor au fost reintegrate în circuitul turistic, primind anual sute de mii de vizitatori.

Intre Castelul Peles si Pelisor intram pe o poteca pavata inca din vremea regielui ce duce in zona cunoscuta sub denumirea de “Vulparie“. Dupa aproximativ un sfert de ora de mers pe jos ajungem la circa 1.000 de metri altitudine. Lasam apoi in stanga drumul spre Cota 1400 dar si pe cel de masina spre Poiana Stanii, trecem pe langa caderile de apa artificiale dar foarte spectaculoase si intram pe aleea pietruita din Valea Pelesului, avand ca reper indicatoarele “banda albastra”.

Poteca Regala este de fapt o alee pietruita care leaga Castelul Peles de Poiana stanii, sau Stana Regala, cum i se mai spune, care va fi punctul final al drumetiei noastre. Renovata recent de un grup de studenti iubitori ai naturii, aleea poate fi parcursa in pas lejer in aproximativ o ora. Se spune ca membrii familiei regale faceau adeseori plimbari pe poteca pietruita, strajuita de balustrade inca din acele vremuri.

Traseul serpuit traverseaza o zona bogata in conifere, cum ar fi molidul sau bradul, dar si arbusti desi de scorus comestibil. Un scurt popas este binemeritat, asa ca profitam de o zona din apropierea potecii din care putem admira muntele Furnica dar si partea de sud a Vaii Prahovei.

Dupa ce ne racorim cu apa proaspata de izvor, traseul nostru se opreste la aproximativ 1270 de metri altitudine, in poiana din care se deschide o panorama larga spre Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman. (De aici, poteca marcata cu banda albastra continua pana la Cabana Piatra Arsa si, mai apoi, pana la Cabana Babele si Varful Omul, pe traseu cu banda galbena.) In imediata apropiere, sirul de scari ne atrage ca un magnet spre Stanca Franz Joseph. Batranii spun ca stanca a fost amenajata in 1897 atunci cand însusi regele Carol I a venit aici cu împaratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arata frumusetea locului. De aici, vizitatorii au o larga perspectiva asupra Vaii Superioare a Prahovei, a statiunilor Predeal, Busteni si Sinaia dar si a muntilor Zamora, Baiu sau Cumpatu.

Poiana Stanii este o minunata pajiste alpina, considerata o adevarata oaza de liniste cu un peisaj mirific, unic in Romania. De aici putem observa spre vest muntele Furnica, in nord-vest Piatra Arsa Mica, o zona acoperita de raristi de larice, iar in ultimul plan obarsia Vaii Pelesului.

Mai pot fi observate marginea platoului Pietrei Arse cu varful Pintenul Pietrei Arse si in continuare, spre nord, abruptul muntilor Jepii Mari, o parte din Jepii Mici, Seaua Caraimanului dar si muntele Costila iar ceva mai din spate Morarul.

Zona este bogata in vegetatie, printre plantele des intalnite numarandu-se “cuisorita”, “cretisorul”, mai multe specii de “sunatoare” dar si “centaurea nervoasa”.

Din peisajul superb nu lipsesc nici “margaretele”, “linarite” sau diferite specii de “coada soricelului”.

Cat despre fauna, cele mai des intalnite animale salbatice sunt ursul si vulpea.

Pentru intoarcerea la baza muntelui, in statiuni, turistii mai au la dispozitie si traseul spre Poiana Tapului – Busteni marcat cu punct galben, ce poate fi parcurs in aproximativ o ora si un sfert, dar si o alta varianta spre Sinaia, pe drumul auto, lung de 7 kilometri.

WhatsApp WhatsApp us